Gepost door: pharailde | juli 27, 2021

Vakantie 2021 – dag 11 (27/7)

Een van de te bezoeken sites op mijn verlanglijstje was het kasteel van Beloeil (wij hebben wel een zwak voor kastelen). Wederhelft E. had dit als kind al bezocht maar ik was er nog nooit geweest. Gelukkig vond hij het niet erg om dit nog eens te bezoeken. Volgens de website was het gelukkig niet nodig om een ticket te reserveren.

We picknickten in de auto op de parking van het kasteel, zijnde de koffiekoeken van het ontbijtbuffet van ’s ochtends (ja, inderdaad, de meeste ontbijtbuffetten in hotels bieden ook koffiekoeken (soms klein, soms groot) – doorgaans krijgen we die niet meer op, maar dan nemen we er elk één mee om in de loop van de dag op te eten), de rest van onze Libanese maaltijd van de avond ervoor die we meegekregen hebben, wat crackers en wat fruit.

Het kasteel was een stuk kleiner dan ik verwachtte (gebaseerd op foto’s die ik al gezien had) en kan een serieuze restauratieronde gebruiken, het was echt vergane glorie. En of het erfgoed in de meest ideale omstandigheden wordt bewaard, daarover heb ik ook mijn twijfels. Zo werden er verschillende kamers aangekleed met historische meubelen en tapijten, maar het formaat van die tapijten kwam niet altijd overeen met de beschikbare ruimte, en dus werden er gewoon maar enkele stroken naar onderen omgeplooid.

Desondanks loonde het zeer de moeite, en ik ben blij dat ik het gezien heb.

Toen we net wilden beginnen aan de wandeling in het kasteelpark, begon het licht te druppelen, maar uiteindelijk bleef het daarbij. Dat park is opgedeeld in verschillende compartimenten, afgescheiden door hoge heggen, met welluidende namen als “Het Rozenveld”, “De Laan van de Deken”, “De Liefdesbeek”, De Vier Grote Spiegels”, “De Zaal van de Grote Duivel”, “Het Klooster”, “De Vijver van de Dames”, … Daarnaast zijn er nog delen van het park die niet toegankelijk zijn voor het publiek, je kan er alleen aan de rand even naar kijken (en van genieten).

Aangezien er betrekkelijk weinig volk was, konden we rustig in het park rondlopen. Hoewel, rustig, … Zo’n park vergt natuurlijk het nodige onderhoud en we werden dus geregeld verblijd met het lawaai van allerlei tuinmachines. Daarnaast vermoeden we dat er een of ander cultureel evenement gepland was, want er werden vrachtwagens met klank- en lichtmateriaal, stoelen, toiletten, … gelost, en doorheen het hele park waren mensen in de weer met een en ander op te stellen.

Ondertussen was het dringend tijd voor een sanitaire stop en een versterking van de innerlijke mens, en hebben we onszelf getrakteerd. Tijdens onze wandeling merkten we dat het kasteeldomein ooit veel groter moest geweest zijn: we konden goed zien waar het park verder liep (ook heel duidelijk te zien op Google Maps), en we hadden de indruk dat dit nu gewoon openbaar domein was. We gingen nog even op verkenning, bevonden ons plots aan de andere kant van het kasteeldomein en maakten nog een heerlijke wandeling. Centraal op onderstaande foto, in het vluchtpunt van de bomenrijen, is vaag het kasteel te zien, en het wandelpad loopt er eigenlijk recht naartoe.


Reacties

  1. Wij maakten een jaar of 4 geleden een heerlijke winterwandeling rondom het kasteel(domein) van Beloeil. Erg mooi daar!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: