Gepost door: pharailde | juli 19, 2021

Vakantie 2021 – dag 3 (19/7)

Heel strikt genomen is dit eigenlijk de eerste echte vakantiedag. De voorbije dagen waren weekend

De tentoonstelling Frida Kahlo – her photos in de Sint-Pietersabdij stond al een tijdje op onze wenslijst. Hoewel de Gentse Feesten door de coronamaatregelen – helaas – al het tweede jaar op rij afgelast werden, zijn de musea deze ‘feestweek’ toch gratis voor Gentenaars. Dus reserveerden we tickets voor vanochtend. Dat is dan weer een voordeel van de coronamaatregelen en de verplichte reservaties, er is geen stormloop in museumzalen.

De tento is een selectie van zo’n 240 foto’s uit Frida Kahlo’s persoonlijke collectie van meer dan 6.000 foto’s, die zij en haar man, Diego Rivera, bijgehouden hebben.

We zagen portretten van Frida en Diego, familiefoto’s, foto’s die zij zelf genomen hebben, foto’s van bevriende fotografen, foto’s betreffende hun interesses, foto’s waarin Frida geknipt heeft … Interessant materiaal dus. Meer uitleg over de betekenis ervan vind je in de link in het begin.

Toch een paar kanttekeningen. Het gros van de foto’s dateert van de eerste helft van de twintigste eeuw, en zijn dus (zeer) klein van formaat, waardoor het soms heel moeilijk was om iemand te herkennen, soms extra bemoeilijkt door de weerspiegeling in het glas van de kaders. Een vergrote reproductie ernaast, was meer dan eens wenselijk. Bovendien was ook de tekst van de onderschriften zeer klein afgedrukt (en was hier en daar wat meer uitleg ook wenselijk), met witte letters op een gekleurde achtergrond en dus een slechter contrast, en hingen de onderschriften zeer laag. Heel moeilijk leesbaar dus. En jawel, wij zijn al een dagje ouder en onze ogen zijn achteruit gegaan, maar vlak na ons liep een jong koppel, prille twintigers schatte ik, en ook hij had opmerkingen over de vreselijk kleine onderschriften.


Responses

  1. Grappig, ik maakte dezelfde opmerking over vakantie en weekend

    en ja, Frieda, ik deel volledig je mening. Na ons liep een vrouw die een stuk kleiner was en zij moest bijna op de toppen van haar tenen staan, in een rolstoel zie je vermoedelijk niks, al ben je dan misschien dicht genoeg bij de tekst?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: