Gepost door: pharailde | december 28, 2020

Wenen 2019 (4)

Zondag 4 augustus. Een warme, zonnige dag met een aangename bries. Op het programma: bezoek aan het Zentralfriedhof, het grote kerkhof, een eind buiten het stadscentrum, maar gelukkig heel vlot te bereiken met de tram. Als Beethovenliefhebber moet ik toch wel een bezoek aan zijn graf gebracht hebben. Hij ligt er, samen met een aantal andere muzikale grootheden – Johannes Brahms, Johann Strauss sr. en Johann Strauss jr. , Franz Schubert, Franz von Suppé – en een aantal ons onbekende componisten, (her)begraven op het 19de-eeuws “muziek-ereperk”.

We brachten er een heel aangename middag door (incl. bescheiden picknick ergens op een bankje), maar zagen toch slechts een klein deel van de immense begraafplaats. Heel veel valt er ook niet te vertellen – we wandelden rond, bekeken graven en bezochten de centrale Luegerkirche. Het wordt hier dan ook vooral een beeldreportage (waarbij blijkt dat ik soms wel problemen heb om rechte foto’s te nemen, dju toch).

dav

De oude arcaden
(die wel een renovatie kunnen gebruiken)

Het “muziek-ereperk

Ook elders op het kerkhof liggen componisten begraven, zoals Arnold Schönberg en György Ligeti, alsook Udo Jürgens.

Diversiteit aan grafmonumenten

Enkele (inter)nationale beroemdheden zoals de familie Thonet, Jozef Hoffmann, Max Weiler, …

Funerair erfgoed en rouwsymboliek:

Enkele bijzondere grafmonumenten:

Friedhofskirche zum heiligen Karl Borromäus

Ook bekend als: Karl-Borromäus-Kirche, Dr.-Karl-Lueger-Gedächtniskirche of in de volksmond gewoon Luegerkirche, naar de Weense burgemeester Karl Lueger die in de kerk ligt begraven.

Epiloog

’s Avonds zijn we na wat omzwervingen op het terras van het Italiaans restaurant van Jamie Oliver beland voor een heerlijke maaltijd. Fait divers: dit restaurant had ook een charmant toilet.

Ik ontdekte trouwens nu pas bij het schrijven, dat dit restaurant gelegen was aan de Dokter-Karl-Luege-Platz. Van toeval gesproken. Helaas kan ik het niet meer aanbevelen, want volgens het internet is het permanent gesloten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

<span>%d</span> bloggers liken dit: