Gepost door: pharailde | augustus 1, 2019

Wenen 2019 (1)

Alleluja, wat een dag.
Half twaalf ’s avonds en we zijn in het hotel geraakt. Vanmorgen om 8.20 u. thuis vertrokken. Naar Wenen.
We hadden het idee opgevat om met de trein te gaan: we wilden dat eens uitproberen, en dat het ecologisch is, is mooi meegenomen. Want met het vliegtuig, dat is eigenlijk nogal een gedoe.

Om met de trein te reizen, moet je voor jezelf wel uitmaken of je lang stil kan blijven zitten, want bv. naar Wenen zit je wel behoorlijk lang op de trein: van Gent naar Brussel Noord (ruim 40 minuten), van Brussel Noord naar Frankfurt (3 uur) en van Frankfurt naar Wenen (6,5 uur). Ik kan daar zeer goed tegen (het reizen zelf heb ik altijd leuk gevonden), de wederhelft had het wat lastiger. En het is uiteraard geen geschikte formule als je maar een (lang) weekendje weg bent.

De rit naar Frankfurt bleek wel minder ontspannen dan verwacht: de trein doet een aantal stations aan waardoor er continu beweging is van af- en opstappende mensen, soms met veel bagage. De trein zat behoorlijk vol en er is eigenlijk veel te weinig plaats om al die bagage/valiezen te plaatsen. Daarnaast heb je een mengeling van mensen die een plaats gereserveerd hebben en zij die dat niet gedaan hebben, waardoor je soms mensen moet ‘wegjagen’ als je op gereserveerde stoel wil plaatsnemen. Het staat bovendien slecht of niet aangeduid dat een plaats gereserveerd is.

De treinreis zelf verliep voor de rest eigenlijk vlot, zonder vertragingen. Alleen was er een probleem toen we Frankfurt naderden: er bleek ergens een defecte trein in de weg te staan, waardoor onze trein niet stopte in Frankfurt Hauptbahnhof maar in Frankfurt Airport. Daar ging dan een trein klaar staan om ons naar Hauptbahnhof te brengen, al moesten we ons nogal reppen, want veel tijd was er niet. Gelukkig hadden we wat speling (normaal gezien hadden we 50 minuten overstaptijd). Er was alleen wat stress omdat dochter E. ons in Frankfurt gedag kwam zeggen. Zij verblijft momenteel bij een vriend aldaar en komt pas zaterdag naar huis, dus was het leuk om elkaar daar een knuffel te kunnen geven. Dat is dus net gelukt.

De rit naar Wenen verliep rustiger. Zo was er minder volk, ook al stopte de trein op veel meer plaatsen.

We waren wel blij toen we – stipt op tijd – arriveerden, want de reis had nu wel lang genoeg geduurd. Gelukkig kan je op een trein al gemakkelijker eens rondlopen, of gewoon rechtstaan om eens de benen te strekken. We hadden ook meer (been)ruimte dan in een vliegtuig. En je kan gemakkelijker naar buiten kijken.

Er restte ons enkel nog een metrorit naar het hotel (met één overstap). We moesten wel nog uitzoeken welke van de bestaande formules het voordeligst was, maar vonden nergens een gedegen uitleg, integendeel, we werden eerder van het kastje naar de muur gestuurd (en zelfs niet altijd hartelijk). Uiteindelijk hebben we gewoon een enkel ticket gekocht, we zochten dat dan later wel uit. We vonden vlot de weg naar de metrosporen, de metrotrein was er nagenoeg onmiddellijk, maar helaas, bij de overstap ging het mis. We vonden de juiste metrolijn niet, en bij navraag bleek dat een deel van de groene lijn U4 (uiteraard het deel dat we nodig hadden richting hotel) onderbroken is door werken. We kregen wel een uitleg hoe we er konden geraken, maar jammer genoeg begrepen we zijn uitleg in het Engels niet zo goed. We bestudeerden de metrokaart eens goed, en zagen dat we via een omweg toch ter plekke konden geraken. Maar die omweg werd een heel stuk groter toen ergens onderweg bleek dat een – voor ons belangrijk – metrostation dus ook niet bediend werd.

Na een lange omzwerving in station(netje) Ottakring (eindhalte U3) beland, wachtend op de S45 naar Hütteldorf Bahnhof, om daar over te stappen op de U4 naar Schönbrunn, dichtbij het hotel

Uiteindelijk kostte het ons zo’n uur en drie kwartier om – met bagage – via bloedhete metrogangen, verschillende metrolijnen, verlaten stations en de Schnellbahn onze bestemming te bereiken. We hebben dus al veel door Wenen gereden maar nog niets gezien. Maar uiteindelijk konden we toch inchecken in het Radisson Blu Park Royal Palace Hotel.


Responses

  1. […] de extra lange reis gisteren was het al veel te laat geworden voor een avondmaal. We waren al blij dat we ons konden […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: