Gepost door: pharailde | maart 12, 2019

Oud en een beetje versleten

Onzen Tornado wordt binnenkort zestien.
In het voorjaar van 2003 hebben de kinderen hem gevonden in de kelders van ons huidige huis (toen nog een complete bouwwerf), samen met zijn broer. Een paar weken ervoor hadden we daar trouwens al een piepklein kattenjong gevonden (daarover kan je hier lezen). Na het nodige gezaag en overleg hielden we ook Tornado, en vond zijn broer bij mijn ouders een nieuwe thuis.


Tornado links, Kiara rechts

Hij werd een lieveling van alle kinderen (en inmiddels ook van de schoonkinderen). Zijn naam kreeg hij van zoon S.W. omdat er behoorlijk wat leven in zat.
Actief is hij inmiddels niet meer. Van zijn slaapplek naar zijn eetbak naar een andere slaapplek naar zijn eetbak naar nog een andere slaapplek naar zijn eetbak, enz. en tussendoor al jankend naar boven om te kijken of daar niemand te vinden is die hem wat aandacht kan geven.
Omdat hij almaar meer om eten kwam vragen (we mochten/mogen ons niet in de keuken of eetkamer vertonen of hij komt om eten vragen, zelfs al was het slechts een half uur geleden), en tegelijk almaar magerder werd, ging ik vorige zomer toch te rade bij de dierenarts. Bleek hij een probleem met zijn schildklier te hebben, een frequent voorkomend euvel bij oude katten, en op te lossen met medicijnen.
Sindsdien zaten we toch af en toe bij de dierenarts, want er scheelde toch regelmatig wat. Zo had hij eind vorig jaar een ontsteking op de enige tand die hij nog had, waardoor hij moeite had om te eten (en dus weer vermagerde). Sindsdien gaat hij volledig tandenloos door het leven. Hij had ook een probleem aan zijn linkeroog (het derde ooglid bleef constant zichtbaar, en zijn pupil keek niet recht vooruit), maar dat is vanzelf weer goed gekomen. Inmiddels krijgt meneer ook medicijnen op dementie tegen te houden. De dag begint en eindigt dus met medicijnen geven aan de katten (ook Nabucco moet medicijnen nemen).

Aangezien de laatste tijd zijn eetlust weer sterk was toegenomen, en hij weer vermagerde (momenteel 2,7 kg wat weinig is voor een volwassen kater), ging ik nog eens op controle. Zijn schildklier was – tegen mijn verwachtingen in – ok maar hij bleek wat uitgedroogd te zijn, wat al te zien was aan de waarden van zijn nieren. Nu moeten we hem dus zelf om drie, vier dagen aan een infuus leggen om hem vocht toe te dienen, opdat zijn nieren niet zouden blokkeren.


(foto: zoon S.W.)

Na het grootbrengen van vier kinderen en het verzorgen van een rist katten, kan ik nog aan een carrièreswitch als ervaringsdeskundige verpleegkundige beginnen. ’t Is te zeggen, als dat avontuur met dat infuus goed afloopt.


Responses

  1. Herkenbaar, zo herkenbaar. Oude dieren brengen behoorlijk wat zorgen mee. Langs de andere kant is het natuurlijk fijn dat ze zo oud mogen worden. Onze Figo is nu een half jaar dood en ik mis hem wel, maar die continue zorgen en toestanden niet, dat moet toch nog ff slijten denk ik…
    Ik wist trouwens niet dat je dat thuis zelf kon doen, zo’n infuus. Insulinespuiten heb ik wel gezet bij onze eerste hond vroeger.

  2. Ik wist dat ook niet, de dierenarts heeft het ons gisteravond getoond en uitgelegd, en deels al zelf laten doen. Ben wel benieuwd hoe het zal gaan als we het helemaal zelf thuis moeten doen 🙂
    Toen ik indertijd op je blog las over de last met je oude honden, dacht ik ook regelmatig “chapeau d)at je dat allemaal doet”, (vooral dat af en toe naast de kattenbak plassen, vind ik vreselijk), maar uiteindelijk doe je gewoon wat moet gebeuren, en is er weinig alternatief. En dat je hem nog mist, kan ik me goed voorstellen. Geniet ondertussen toch maar van de konijntjes (of zijn het caviaatjes, weet het nu niet goed meer – begin ook oud te worden 🙂 )


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: