Gepost door: pharailde | januari 3, 2019

Stockholm/Zweden (8)

Vrijdag 3 augustus. Laatste ochtend ontwaken in Stockholm. Na het douchen en ontbijten, was het tijd om in te pakken en uit te checken. Wederhelft E. ging op pad om de huurauto op te halen die we op woensdag gereserveerd hadden. Ik wachtte met de bagage op een bank aan de ingang van het hotel, en blikte even terug op de voorbije week.

  • Stockholm heeft ons hart gestolen: de openheid, het water, de musea, de mensen, de sfeer, de stad, … Ik wil met veel plezier terugkomen want we hebben nog lang niet alles gezien. Ik zou het zelfs zien zitten om er te wonen (het was wel zomer, geen idee hoe dat voelt bij winterse kou, sneeuw en donkerte).
  • Dat ik van de Zweedse taal hou, wist ik al door de vele Zweedse crimiseries. Geleidelijk aan herken en begrijp je ook meer en meer woorden als je ze geschreven ziet staan. Ze juist uitspreken, is soms een ander paar mouwen.
  • We hadden pech dat het een uitzonderlijk warme/hete zomer was, ook in Scandinavië. Zolang we buiten liepen, viel het allemaal nog mee (door het vele water konden we meestal genieten van een aangename bries), maar de warmte zat op veel plaatsen binnen, zoals in het koninklijk paleis. Aangezien het voor Zweden heel uitzonderlijke temperaturen waren, zijn veel gebouwen, o.m. het hotel, niet uitgerust met bv airco. Zodra je het hotel binnenkwam, viel de warmte gewoon op jou en barstte het zweet je uit, ook al kwam je net uit de koele avondlucht. Ook op de kamer was er geen mogelijkheid tot afkoelen, aangezien er slechts een tuimelraam was, dat slechts een tiental cm open kon (zaten op de vijfde verdieping), veel te weinig dus om ’s nachts voor verkoeling te zorgen. Gelukkig had wederhelft E. een kleine ventilator in de kast gevonden, dit hielp toch een heel klein beetje. Soms zette ik die zelfs naast mijn bed als ik niet kon inslapen door de warmte (iets waar ik thuis zelden last van heb), kwestie van toch wat nachtrust te verkrijgen.
  • Nog betreffende de warmte: Na een paar dagen merkten we druppels water op tussen de kamerdeur en de badkamer. Toen bleek dat die van een ventilatierooster drupten. We signaleerden het euvel, zowel aan de receptie als aan het onderhoudspersoneel, en als oplossing legden ze gewoon een badhanddoek op de grond om de druppels op te vangen.
  • De laatste dagen had ik behoorlijk last van mijn rug, waardoor ik ’s nachts niet alleen wakker werd van de warmte, maar ook van de pijn. Gelukkig is er Ibuprofen, en verbeterde een en ander gewoon door rond te lopen.

Maar genoeg geklaagd, we hebben vooral genoten. En afscheid van Stockholm was nog geen afscheid van de vakantie, want we vertrokken voor een kleine week naar Vrena, zo’n 120 km ten zuidwesten van Stockholm, op het platteland – volgens de kaart toch wel wat in the middle of nowhere.

De reis verliep vlot, zeker nadat we het drukke Stockholmse autoverkeer achter ons konden laten. Bij Nyköping – een goeie 20 km van onze bestemming – verlieten we de snelweg, en vonden een kalm plekje om te picknicken. De rust deed ons meer deugd dan we dachten.

 

 

In de supermarkt in het volgende dorp kochten we drank en ontbijtspullen (ik wist dat er geen ontbijtgelegenheid was) en reden we naar onze bestemming. De allerlaatste kilometer bleek evenwel niet zo evident: we volgden de weg zoals aangeduid op Google maps, maar we strandden aan de rand van een akker. Geen weg meer te zien. Terug dan maar, want we hadden wel geen terreinwagen gehuurd. Gelukkig passeerde er een local die ons de juiste weg toonde. De weg naar ons vakantieverblijf was verplaatst maar dat was nog niet aangepast op de kaart. We waren ook zodanig gefocust op die kaart, dat we stomweg de wegwijzer naar het verblijf niet gezien hadden.

Soit, we zijn er geraakt, kregen uitleg over de organisatie van het domein en installeerden ons op onze kamer. De rest van de dag brachten we buiten al lezend door, genietend van de rust en de stilte – en een van de katten des huizes die zich gezellig op de schoot van wederhelft E. kwam nestelen.

 

 

’s Avonds reden we terug naar Nyköping om uit eten te gaan. De hoofdstraat telde verschillende restaurants, dat zou dus geen probleem zijn. Dachten we. Het bleek dat weekend de jaarlijkse kermis te zijn, met veel kraampjes, optredens, heel veel volk en nog meer lawaai. We vonden buiten het gewoel een Indisch restaurant en aangezien we het niet erg vonden om binnen te zitten, was er ook voldoende plaats. Ondanks het beperkte aanbod (door de kermis), heeft het ons heerlijk gesmaakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: