Gepost door: pharailde | november 5, 2018

Stockholm 2018 (7)

Op onze laatste volledige Stockholmdag, richtten we onze schreden naar Moderna Museet op het eiland Skeppsholmen, aangezien we beiden toch wel fan zijn van heel wat kunststromingen in de 19de en 20ste eeuw. Het museum herbergt werken van tal van grote namen onder wie Pablo Picasso, Constantin Brancusi, Robert Mapplethorpe, Louise Bourgeois, Amedeo Modigliani, Alberto Giacometti, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Niki de Saint Phalle, Jean Tinguely en vele andere, ook ons onbekende, kunstenaars. Meer dan genoeg om ons een paar uur bezig te houden.

We maakten zo kennis met heel wat fascinerende kunstwerken, zoals dit werk van Hans Haacke (en sorry, de technische kant van de zaak zal je zelf moeten opzoeken, daarvoor ken ik er te weinig van):

Ik heb doorgaans niet de gewoonte om in kunstmusea foto’s te nemen (meestal stoort het mij zelfs als anderen alles lopen te fotograferen, en bovendien is het resultaat veel minder bevredigend dan je op reproducties ziet), maar dit beeldje van Matissse (La Serpentine) bekoorde mij zo, dat ik toch een souvenir wou (ook al was het vreselijk moeilijk te fotograferen door al dat zwart). Het zou niet misstaan op onze kast, me dunkt.

Dit vonden we ook leuk, maar vraag me niet meer wat of van wie het is 🙂

Halverwege de namiddag stelden we vast dat iets eetbaars toch wel deugd zou doen. We deden dan maar van “Fika” met een “Chokladbollar” (niet te vergelijken met onze chocoladebollen bij de bakker), een croissant en een warme chocolademelk. Een middagmaal moet niet altijd gezond zijn (dit deed ons trouwens denken aan ons bezoek aan het Museum MAXXI in Rome (september 2016), waar onze lunch ook bestond uit een stuk taart – iets anders hadden ze niet in het museumcafĂ©).

Na de vaste collectie bezochten we nog de zaal die gewijd was aan de tentoonstelling She – A Cathedral in het Moderna Museet (4 juni – 4 september 1966), een samenwerking tussen de kunstenaars Niki de Saint Phalle, Jean Tinguely en Per Olof Ultvedt, en de toenmalige museumdirecteur Pontus Hultèn.

Ook buiten het museum konden we ons hart ophalen aan beelden van Niki de Saint Phalle en Jean Tinguely.

Om al die kunst wat te laten bezinken, maakten we nog een wandeling rond het eiland – blijvend verliefd op dat water – en rond het buureilandje Kastellholmen, om te eindigen op de Ă–stra Brobänken en de Norra Brobänken, een kaai met op het eerste gezicht oude militaire gebouwen, waar we nog getrakteerd werden op een mooi zicht op het Vasamuseet aan de overkant. Langs de kaai stond een oude kraan (geen idee of het een historische kraan is, of een reconstructie) en lag een hele collectie historische schepen aangemeerd.
Voor ons laatste Stockholms avondmaal streken we neer op het terras van het restaurant Torpedverkstan, een nogal hippe bedoening, maar wel lekker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: