Gepost door: pharailde | augustus 19, 2018

Stockholm 2018 (1)

Na een lange (veel langer dan voorzien onderweg geweest) en korte (slechts enkele uurtjes slaap in een bloedhete hotelkamer) nacht tegelijk, deden we het die eerste dag heel rustig aan. Wat rondlopen in de buurt van het hotel, naar de supermarkt om wat drank voor op de kamer, heerlijk lunchen op het terras van – zo bleek – een van de oudste cafés van Stockholm (Café Fix) en vooral ontspannen op een bank in de schaduw in het Kronobergspark (waar op een hoek blijkbaar ook een Joods kerkhof was), want het was een hete dag en na de voorbije drukke weken, hadden we het nodig om wat te acclimatiseren en tot ons te laten doordringen dat het vakantie was.

Die bezienswaardigheden gingen niet weglopen en konden nog wat wachten.
Hoewel.
’s Avonds wilden we het traject richting Gamla Stan (waar we op zaterdagnamiddag een rondleiding geboekt hadden) toch even verkennen, kwestie van ’s anderendaags niet voor verrassingen te staan. Dit bracht ons naar de noorderoever van het Mälarmeer, waar we in de avondzon genoten van het uitzicht.

Wat verderop kwamen we langs het stadhuis, het Stadhuset (1923, architect Ragnar Östberg), waar we veel langer bleven rondhangen dan gedacht. Op foto’s, en vanuit de verte lijkt dit een heel massief gebouw – het is dan ook opgetrokken uit ca. 8 miljoen bakstenen, als we de gidsen mogen geloven – maar het bevat zoveel verrassende details, dat je blijft kijken en ontdekken. Een paar dagen later gingen we nog eens terug om dit prachtige gebouw ook binnenin te bewonderen, maar daarover later meer.

We beëindigden onze eerste avond uiteindelijk in Gamla Stan, in een restaurant waar ze de Zweedse keuken (had ik meteen de – wel heel lekkere – ‘köttbullar’ met o.m. ‘lingon’ gegeten, en voor wederhelft E. een zalmgerecht) serveerden, en waar we ook de hele avond op ABBA “getrakteerd” werden.

Op weg naar het hotel probeerden we de maan te spotten, maar die was nergens te zien, ook al was het goed aan het schemeren. We werden al de hele week om de oren geslagen met berichten over een bloedmaan en een maan die langer verduisterd ging zijn dan normaal, dus wou ik toch een glimp van het fenomeen bekijken. Op de brug in de buurt van het stadhuis stonden enkele mensen met camera’s en statieven te kijken, dus hoopten we op die plek toch een verduisterde maan te kunnen zien, maar helaas. Een brede wolkenband bleek de maan helemaal te verbergen. Achteraf lazen we dat ook op het thuisfront de wolken een domper op de feestvreugde zetten.


Responses

  1. […] paraat voor een rondleiding in het stadhuis. We hadden het op de eerste avond reeds uitgebreid de buitenkant bewonderd, en dus ook nieuwsgierig hoe het er binnenin zou uitzien. Bovendien heeft het toch ook […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: