Gepost door: pharailde | mei 6, 2018

Rupsje nooitgenoeg

Nadat ik vanmorgen beneden de gordijnen had opengetrokken en de radio aangestoken, viel mijn oog op de klok, en vroeg ik me af wat daar op de rand zat. Het bleek een rups te zijn. Mij nog afvragend vanwaar die plots tevoorschijn kwam, zag ik op de muur nog een rups, en wat verder nog een. Waarna ik op het rooster voor de haard nog drie rupsen zag kruipen, en ook enkele op de vloer voor de haard. Het raadsel werd almaar groter, ik verstond er niets van. Tot ik er nog een aantal zag kruipen op een papieren zak in de haard. Toen begon het te dagen. We waren gisteren, zaterdag, naar het tuincentrum geweest om het jaarlijkse plantgoed voor op het terras, en ook nog een en ander voor de voortuin. Ik fleurde het terras weer helemaal op

Terras voor:

Terras na:

terwijl wederhelft E. een deel van de voortuin aanpakte: alle zwerfvuil opruimen (hoogste ergerlijk want dat komt steevast terug, grrrr), en ook onkruid en dode planten eruit. En een deel van die dode planten had hij dus in een papieren zak gestopt, om bij gelegenheid te gebruiken om de haard aan te steken. Mijn vermoeden was dat er op die plant ook eitjes van een of ander beestje zaten, en dat die uitgekomen waren, met als gevolg een horde rupsen op verkenning. Helaas voor hen had ik geen zin in een invasie, en ik heb die zak maar onmiddellijk in brand gestoken. De verkenningstroepen heb ik dan een na een gevangen en gedood. Het was eens iets anders op een zonnige zondagochtend.
En toen wederhelft E. beneden kwam, was het raadsel onmiddellijk opgelost: die dorre plant in de zak, bleek wijlen ons buxusplantje te zijn, en onze bezoekers duidelijk de nakomelingen van de buxusmot. Maar best dus dat deze bezoekers vernietigd zijn. Later op de dag vonden we hier en daar nog een verdwaalde rups op wandel, maar ook deze werden vakkundig van de muur geplukt en vernietigd. Hopelijk blijft het daar nu bij (*hout vasthouden*). Geen idee eigenlijk hoelang zo’n rups overleeft zonder eten, en of die rupsen zich ook te goed doen aan andere planten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: