Gepost door: pharailde | augustus 29, 2017

Zomervakantie editie 2017 – Koksijde

De vrijdag na de Gentse Feesten trokken we een weekje naar Koksijde. We wilden hoe dan ook nog een weekje weg (thuis zie je toch altijd iets dat moet gebeuren) maar niet te ver weg, en aangezien we dol zijn op de zee, was de keuze snel gemaakt. Nieuw was wel de locatie: na vele jaren in Oostende, wou ik eens een ander deel van onze kust verkennen en dus werd het Koksijde (daar vonden we nog een appartement vrij). Het eerste weekend waren we er alleen, op maandag arriveerde dochter E.

Het weer was op z’n Belgisch, niet schitterend maar ook niet echt slecht (slechts 2 dagen regen gehad) en gelukkig niet te koud. We zijn er wel in geslaagd om geen enkele keer op het strand te zitten. We gingen wel regelmatig wandelen, langs de dijk, langs het water en in het natuurgebied Hoge Blekker/Doornpanne/Schipgatduinen. Op zaterdag waren we daar reeds langs gelopen en op weg naar het uitkijkpunt op de hoogste duin (33 m) werden we overvallen door een felle stortbui waarbij we een poos onder wat bomen bleven schuilen maar we, ondanks de paraplu’s toch doorweekt waren. ’s Anderendaags volgden we dan een groot deel van onderstaande oranje wandeling, tot en met de Schipgatduinen, maar waarbij we langs de dijk terug naar het appartement gegaan zijn i.p.v. terug te keren naar het startpunt (rode stip op de kaart). We waren nu al een uur of vier onderweg geweest: ik ben al geen snelle stapper, en bovendien hou ik graag af en toe halt om rond te kijken en te genieten van de omgeving.

Terwijl we daar nu toch in de buurt waren, bezochten we de Abdij Ten Duinen en het eraan verbonden museum, een locatie die al lang op mijn lijst van te bezichtigen erfgoed stond. Het blijft fascinerend om op historische plaatsen rond te lopen, ook al resten er alleen nog ruïnes.

We trokken ook naar het Paul Delvaux Museum, een van de kunstenaars wiens werk ik graag zie (en nog een locatie die ik van mijn lijst kan schrappen). We bleven daar weer veel langer hangen dan we verwacht hadden, en het middaguur was al ruimschoots verstreken toen we er klaar waren. Dus lunchten we maar in het ernaast gelegen etablissement met wafels/pannenkoeken. Het was tenslotte vakantie. We hadden gepland om met tram terug naar het appartement te keren, maar het zonnetje scheen zo lekker dat we toch besloten om langs de waterlijn terug te keren, ondanks de wind. En wind was er in overvloed (gelukkig in de rug), getuige deze foto’s. Er zaten ook amper mensen op het strand.

Daarnaast was het vooral een luie vakantie, met tijd voor lectuur, af en toe wat mondvoorraad inslaan, uit eten gaan of zelf heel eenvoudige maaltijden klaar te maken. Desondanks was de week veel te vlug om, ik had het er gerust nog een weekje uitgehouden, maar dan toch liever in een appartement met zicht op zee (dat misten we nu wel eigenlijk, de Koninklijke Baan is minder boeiend als uitzicht). Op weg naar huis brachten we nog een bezoek aan het relatief nieuwe Westfront Nieuwpoort. Heel boeiend en leerrijk voor wie meer wil weten over het onder water zetten van het IJzergebied eind oktober 1914.

De rest van de vakantiedagen (voor en na het verblijf aan zee) werd besteed aan de gebruikelijke huishoudelijke klussen die, vakantie of geen vakantie, blijven, aan extra klussen zoals het schoonmaken van frietketel en koelkast, en aan het uitruimen van kasten, zoals de kast met puzzels en spelletjes (was meteen een trip down to memory lane bij al die zaken waarmee de kinderen indertijd zoveel gespeeld hebben) en een keukenkast. Zo is het er ook eindelijk van gekomen om kaders te kopen voor enkele reproducties (o.a. van een schilderij van Gustav Klimt), die werken in te kaderen en op te hangen. Zo is het er ook eindelijk van gekomen om een selectie te maken van in te kaderen foto’s van onze zilveren huwelijksreis naar Rome in september vorig jaar (shame on me, het is er nooit van gekomen om daarover te bloggen). Inmiddels zijn de foto’s ook afgedrukt maar ze moeten nog in die kaders geraken, en aangezien het er toch nooit meer zal van komen om er een blogpost aan te wijden, geef ik hier maar een kleine impressie:

Daarnaast was er toch ook nog wat ruimte om te lezen, en voor een laatste vakantie-uitstap. Op zondag 13 augustus trokken we samen met dochter E. nog eens naar Brussel voor een bezoek aan het koninklijk paleis. Ik was daar vele jaren geleden al eens geweest, maar was er veel van vergeten, en aangezien dochterlief ook dol is op kastelen en paleizen leek ons dat een mooie afsluiter. We hadden ons evenwel niet aan die drukte verwacht. We vertrokken in een bewolkt Gent en kwamen toe in een zonnig, zomers Brussel in volle “Gentse Feestensfeer” (bleek het Brussels Summer Festival te zijn), veel drukte en veel volk dus. Maar ook het paleis trok heel wat publiek, waardoor het niet altijd evident was om op je gemak rond te kijken. Een ander minpuntje: er staat wel aangekondigd dat je binnen kan tot 15.45 u. maar dat het open is tot 17 u., maar als je bij de laatsten bent (zoals wij alweer, die een en ander op ons gemak wilden bekijken) voel je al snel de hete adem van de suppoosten in je nek. Met zes liepen ze op een gegeven moment achter de laatste bezoekers, systematisch alle zalen afsluitend, zodat iedereen tegen half vijf toch naar buiten was gewerkt. Dit is niet zo leuk maar doet gelukkig niets af aan het feit dat een bezoek wel heel erg de moeite is (dit jaar nog te bezichtigen tot en met 3 september).

Advertenties

Responses

  1. Voor een weekje vluchten van wachtende klussen is jullie tijd anders toch wel goed gevuld geweest!

  2. heel mooie foto’s en jullie uitstapje naar Brussel heeft ons trouwens ook geïnspireerd om diezelfde richting uit te gaan in combo met nog aantal andere zaken maar daar moet ik dus ook nog eens over bloggen wanneer ik de tijd vind 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: