Gepost door: pharailde | april 20, 2016

Nog op uitstap in april

Het weekend van 8 tot 10 april vertoefden we dan weer in Duitsland. We hadden van dochter M. een Bongobon gekregen voor een kasteelhotel, waarvan we met veel plezier gebruik maakten. We hadden hem vorig jaar al moeten verlengen omwille van de rugperikelen, maar vorig weekend trokken we met veel plezier naar Kronenburg, naar het Schlosshotel Burghaus. We boekten nog een extra nacht, en weg waren we, van vrijdag tot en met zondag.

Na een langere rit dan voorzien – er waren veel meer files dan ons lief was, zo midden op de dag – arriveerden we rond vier uur. We werden heel vriendelijk onthaald door, naar ik meende de receptionist, maar later bleek dat het de hoteleigenaar zelf was. We kregen een kamer op de tweede verdieping, een duplex-kamer zelfs: we kwamen binnen in een zitruimte, en een trap leidde naar het slaapgedeelte. De sleutel was geen kaart, zoals in alle moderne hotels tegenwoordig, maar een ouderwetse sleutel, bevestigd aan een knoert van een metalen sleutelhanger. We bleken ook over twee badkamers te beschikken: wie ruzie heeft, kan elk apart in een bad gaan afkoelen (het was de bedoeling om zowel boven als beneden een slaapkamer in te richten, maar beneden bleek het daarvoor toch net te kleine en werd het dan omgevormd tot zitruimte. Aangezien de badkamer al ingericht was, werd die gewoon behouden). Douchen kon dan weer niet (in geen van beide badkamers), behalve al zittend in het bad, want rechtstaan was onmogelijk. Dat krijg je als je het bad onder het schuine dak installeert. Het was ook een promotie voor het zittend plassen bij de heren, want ook aan het toilet kon je niet rechtstaan (en wederhelft E. moest zelfs al zittend goed opletten dat hij zijn hoofd niet stootte – ik ben gelukkig een stuk kleiner).

IMG_0710

(onze kamer bevond zich dus in het dak van het hoofdgebouw, aan de linkerkant, dus het bovenste kleine raampje links (staat open), het linkerraam van de drie ramen eronder, en het raam aan de zijkant)

Bij het boeken had ik vluchtig wat opgezocht over Kronenburg, had iets gezien over een stadje met ruïnes van een burcht, wat oude huizen en een meer. Bleek dat het eigenlijk niet veel meer was dan een dorpje met nog geen 500 inwoners (wel met ruïnes, twee straatjes met oude huizen en een meer), gelegen tegen een heuvel. Het hotel lag ongeveer bovenop die heuvel. Wij dus op verkenning, ondertussen uitkijkend naar iets waar we konden eten. Onze wandeling bracht ons naar de rand van het dorp, langs een grote boerderij met o.a. paarden, geiten en schapen, tot aan het kerkhof en de kapel, waar we een wijd uitzicht hadden over het landschap. Maar geen restaurant (we waren wel enkele zaken gepasseerd waar je ook iets kon eten, maar die sloten om zes uur de deuren). We daalden zelfs af naar het volgende dorp, Baasem, maar ook daar geen restaurant. Terug de heuvel op dan maar. We wisten wel dat er aan het hotel ook een restaurant verbonden was, maar dat zag er nogal chic uit, en prijzig (lees, duurder dan wij gewoon zijn). Desondanks besloten we om toch maar te kijken of er toevallig nog plaats was – ja dus – en We hadden er een gezellige en rustige avond met lekker eten. We dineerden zowaar in het gezelschap van ‘Lumière’ (Disneykenners zullen weten waarover ik het heb 🙂 ). Alleen zaten er geen gewone kaarsjes in, maar theelichtjes.

IMG_0689

Zaterdag ontwaakten we met een stralende zon onder een staalblauwe hemel (het weerbericht van enkele dagen ervoor sprak over regen). Na het ontbijtbuffet in de orangerie (klinkt chiquer dan het was) was het tijd om die burchtruïne wat dichterbij te bekijken. Jammer genoeg ziet de burcht er niet echt meer uit zoals ze ooit geweest is.

IMG_0709
(Voor wie geïnteresseerd is in de historiek, én een mondje Duits kan).

In de loop van de 18de eeuw was de burcht in veel te slechte staat, waardoor de graaf besloot om een nieuw slot te bouwen. In dat slot is dus het hotel gevestigd. En blijkbaar kreeg dit slot in de loop der geschiedenis illustere figuren over de vloer, onder anderen Napoleon, Konrad Adenauer en Caroline van Monaco, zo stond in de infobrochure op de kamer te lezen.

Voor het middagmaal trokken we naar een buur van het hotel, voor een hartige pannenkoek, om vervolgens op ons gemak de heuvel af te dalen voor een wandeling rond het stuwmeer (gebouwd om het smelt- en regenwater vast te houden).

IMG_0713

Halverwege de wandeling stuitten we op een bord met uitleg over de Westwall, de Duitse antitankverdedigingslinie. We vroegen ons nog af hoever het stappen zou zijn om die resten te zien, en besloten het maar zo te laten. Tot we ons wat omdraaiden, en dit zagen 🙂 Heel fascinerend en bevreemdend.

Avondmalen deden we in een restaurant (stijl vakantiepark) langs het meer, een groot contrast qua atmosfeer met de dag ervoor maar het eten was er niet minder lekker om. Nooit verwacht om op een dergelijke plek Aziatisch te eten, maar als de uitbater getrouwd blijkt te zijn met een Aziatische, dan krijg je dit soort gemengde keukens. Wat wij alleen maar toejuichen.

Na het uitchecken op zondag hadden we nog geen zin om onmiddellijk huiswaarts te trekken. Dus trokken we het bos in. Het weer was perfect: bewolkt met af en toe zon, en niet te warm (maar ook niet koud). En zo zalig dat dat is om een paar uur te wandelen zonder iemand tegen te komen.

“The Larch”

IMG_0742

En dit is toch al voor serieus gebouwde elfen:

IMG_0747

We oriënteerden ons gedeeltelijk volgens Google Maps, maar blijkbaar komen die wegen niet altijd overeen met de realiteit: dit was dus volgens Google Maps een bospad:

IMG_0750

Veel bos dus en weinig pad, maar het was toch het kortste traject om de auto te bereiken en de terugweg aan te vatten. En thuiskomen is dan welbeschouwd de start van de herinnering en het nagenieten.

Advertenties

Responses

  1. Zo eens even er tussenuit kan zeker zoveel deugd doen als een vakantie.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: