Gepost door: pharailde | april 11, 2016

Op uitstap in april

Dat dat deugd kan doen, uitstappen maken, al is het maar voor één dag, of voor een weekend. Het geeft een instant vakantiegevoel, het werkt ontspannend, en je houdt er even aangename herinneringen aan over als aan een langere vakantie. We zouden dat meer moeten doen. Hoewel, deze maand waren we zeker niet slecht bedeeld.

Vorige week zaterdag (2 april) trokken we naar het Kröller-Müllermuseum in Otterlo (NL), midden in de Hoge Veluwe. In de loop van de week daarvoor kwamen we tot de vaststelling dat de tentoonstelling over Barbara Hepworth daar nog slechts tot 17 april liep. En die wilden we (in de eerste plaats wederhelft E. want ik kende haar niet) toch wel zien. Maar wat belette ons eigenlijk om ons op zaterdag (er was toch niets gepland dat weekend) op te pakken en naar Nederland te rijden? Niets dus. Het weerbericht beloofde bovendien een zonnige lentedag.
We waren er vroeger geweest met de kinderen, maar dat was toch al enige tijd geleden: zoon J. was toen een goed jaar (en kon nog net niet lopen) en van dochter E. was nog geen sprake. Zoon S.W. (toen 3 jaar) vond sommige kunstwerken meer dan boeiend en kon de verleiding tot fysiek contact moeilijk weerstaan. Dat bracht een zaalbewaker sloffend in beweging met de mededeling “Nou, jongeman, daar mag je niet aankomen hoor!” We zijn toen maar snel naar de beeldentuin gegaan.

Terug naar 2016.
We arriveerden rond de middag, maar konden het park nog niet in: eerst een ticket kopen. Er stond een behoorlijke rij aan de kassa, maar het schoot vooral niet op. Enfin, een goed half uur later was de auto geparkeerd en konden we het museum binnen, met als eerste stop het museumrestaurant, want een tentoonstelling bezoeken met een lege maag is minder comfortabel. Helaas ook daar een lange wachtrij die maar traag opschoof (toen we daar drie kwartier later, en dan nog eens twee uur later, opnieuw langsliepen, bleek die rij telkens even lang). We installeerden ons op het terras – onze eerste maaltijd buiten dit jaar – maar de temperatuur was toch maar kantje boord: van de beloofde stralende zon was niet echt veel te merken, ze deed erg haar best en brak regelmatig een paar seconden door (wat op die momenten bijzonder deugd deed), maar het wolkendek bleek te hardnekkig.
Barbara Hepworth was meer dan de moeite en ik heb weer een en ander over de moderne/abstracte kunstgeschiedenis bijgeleerd (nu trachten dit te onthouden). Er was wel bijzonder veel volk wat het minder comfortabel maakt om op je gemak naar de kunstwerken te kijken. Bijkomend is ook dat er veel mensen de werken willen fotograferen, waardoor je nog langer moet wachten om iets van dichterbij te bewonderen. Aansluitend bezochten we ook het Rietveldpaviljoen in de beeldentuin, waar sinds 1965 een aantal van haar werken een permanente plaats kregen.

Kröller-Müller (2016.04.02)

Veel tijd restte er nadien niet meer, want het museum sloot reeds om vijf uur de deuren (en de beeldentuin reeds om half vijf) – veel te vroeg naar onze mening. Dus beperkten we ons tot de werken van Vincent Van Gogh (ik kwam te weten dat het museum de tweede grootste collectie van zijn werken bezit). Ook daar werden we geconfronteerd met de fotograferende medemens: een groep Aziaten was moest en zou – elk afzonderlijk – elk schilderij fotograferen, en dan ook nog elkaar naast een Van Gogh. Ergerlijk.

Na sluitingstijd verkenden we het naburige stadje Ede (lag op de weg naar huis), waar niet echt veel te beleven viel en dat ook niet veel historisch of charmants te bieden had (tenzij we in de verkeerde buurt liepen natuurlijk). Anderzijds heeft dat ook zijn charmes, op ontdekking gaan in een doodgewoon stadje. Alvorens de lange rit naar huis aan te vatten, aten we in een gezellig Grieks restaurant – waar we ons afvroegen of er ergens een geheim agentschap bestaat dat iedereen die een Grieks restaurant wil beginnen, verplicht om dit in te richten met dezelfde clichés 🙂

Advertenties

Responses

  1. Zonder aan de clichés te beantwoorden krijgen ze geen vergunning, die Griekse restaurants 😉

    • 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: