Gepost door: pharailde | juli 9, 2015

Uitgedroogd

Het heeft gistermiddag dan toch nog eens geregend, hier in het Gentse. Toch wel een half uur. Of misschien zelfs wel een uur. Met tussenpozen. En gisteravond werden er ook nog wat druppels uit de wolken geperst. Met moeite. In totaal misschien wel voldoende om het planten water geven toch eens een avond over te slaan. En heel misschien is er wel een millimetertje water in de regenwaterput terechtgekomen. Die regenwaterput, dat is hier de laatste tijd een behoorlijke zorg geworden.
Wij hadden vroeger een waterput in de kelder, waarop de toiletten waren aangesloten, maar dat water bleek te veel ijzer te bevatten, met alle miserie van dien (rode aanslag, verstopte aanvoerleidingen, verstopte mechaniek in de vergaarbak, enz.). En dan telkens gezeul met emmers om de toiletten door te spoelen, tot het probleem weer eens opgelost was (en ja, uiteraard liever aanvoerproblemen dan afvoerproblemen, maar toch).

Dus lieten we enkele jaren geleden dan toch een regenwaterput (7.500 l) steken: milieuvriendelijk, minder stadswatergebruik, opvang en gebruik van het hemelwater dat toch in (meer dan) voldoende hoeveelheid gratis ende voor niets naar beneden komt, u kent het wel. Maar door allerlei te voorziene en onvoorziene omstandigheden (zo gaat dat hier thuis) duurde het pas tot eind vorig jaar vooraleer de drie toiletten omgeschakeld waren naar regenwater. Eindelijk het toilethoofdstuk genormaliseerd. Tot een goeie drie, vier maanden later. Toilet doorspoelen? Vergeet het maar. In geen enkele van de drie raakte de waterbak gevuld. Wat was er nu aan de hand? Leiding ergens verstopt? Pomp kapot? Nog iets anders? Niets van dat alles dus, gewoon, een lege put. Alle water was op, en de pomp was drooggevallen. Dus weer gezeul en gesleur met emmers (en na een rugoperatie is dat bovendien niet echt aan te raden). En aangezien er geen systeem voorzien is om automatisch bij te vullen, moest de wederhelft op zoek naar een andere oplossing, via het aansluitingskraantje van de wasmachine op de badkamer en een lange tuinslang op het dak van de eetkamer. Zo konden we wel even voort tot de volgende regenbui. Dachten we. Want sindsdien moeten we nagenoeg elk weekend een stuk bijvullen (en zorgen dat de pomp niet droog komt te staan). En hopen dat de daaropvolgende week de hemelsluizen dan toch eens opengaan (en neen, dat moet niet per se overdag, ’s nachts is meer dan goed genoeg, met overdag een lekker zonnetje).

Maar niet dus. Het is dus al weken en weken dat we bij elk weerbericht waarbij ze wisselvallig weer voorspellen, of kans op een bui, of onweer, of een regenzone die over ons land trekt, … moeten vaststellen dat Gent blijkbaar in een droogtegebied ligt. Neem nu de voorbije warmteperiode, waarbij onweer voorspeld werd. Ja, we zijn een paar keer met meubels en al naar binnen gevlucht omdat het begon te druppelen. Om dan vast te stellen dat, toen alles binnen stond, ook het druppelen was gestopt. Dus wordt hier al eens de vraag gesteld of het eigenlijk zo’n goed idee is om iedereen te doen investeren in regenwaterputten?

En voor alle duidelijkheid, ik blijf duimen voor aangenaam zomerweer, en liefst wat stabieler dan we de afgelopen weken gehad hebben, dat zou het vakantiegevoel thuis behoorlijk aanwakkeren, maar zo heel regelmatig een fikse regenbui ’s nachts blijft meer dan welkom, ook voor de planten trouwens. Voor de rest zijn we absoluut niet moeilijk, toch?

Advertenties

Responses

  1. Heel (héél) even hebben we ook overwogen een regenwaterput te steken om het toilet mee te spoelen. Maar 1) de mislukte halfzachte poging aan de garage (voor het wassen van de auto) en 2) de ervaringen op het werk, waar ze geen andere keuze hadden of ze moesten zich blauw betalen aan lozingskosten voor opperwater) indachtig, hebben we het maar gelaten voor wat het was. In de plaats vangen we de afvoer van de dakgoot van het tuinhuis op in een regenton en wordt deze week de dakgoot van de garage verlengd tot aan de vijver, zodat die met regenwater aangevuld wordt. Áls het regent …


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: