Gepost door: pharailde | juli 30, 2014

Gentse Feesten 2014

Het waren voor ons zeer ongewone Gentse Feesten dit jaar, en ja, je kan zeggen dat we ons wat ontheemd voelden. De voorbije 25 jaar vertoefden we tijdens de Gentse Feesten nagenoeg permanent in het Europees Figurentheatercentrum (EFTC), op de binnenkoer van het Caermersklooster (Patershol), voor het International Puppetbuskersfestival (voor wie dit nog niet wist, zie ook hier).
Maar het voorbije jaar is er een en ander veranderd. Vooreerst wenst het Provinciebestuur – eigenaar van het Caermersklooster – zelf gebruik maken van de ruimten van het EFTC en werd de organisatie vriendelijk verzocht om deze locatie te verlaten. Na een – moeilijke – zoektocht kon het EFTC terecht in enkele lokalen van het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg, maar daar is geen mogelijkheid om tijdens de Gentse Feesten een figurentheaterfestival te houden (bovendien ligt dit volledig buiten het centrum, en zou de publieksopkomst ferm kunnen tegenvallen).
Daarnaast is er het financiële luik. Om een heel lang verhaal kort te maken: na de hervorming van het subsidiereglement van het stadsbestuur voor de Gentse Feesten, is het EFTC er nog een in geslaagd om de helft van de vroegere subsidies te bekomen. Maar daarmee kon slechts een “festival light” worden georganiseerd: voorstellingen alleen op enkele podia in de stad, en slechts gedurende vijf dagen (de beide weekends en 21 juli).

Het resultaat was dus dat wij onze vaste stek kwijt waren, maar ook het contact met de artiesten en de andere vrijwilligers (wat ook voor hen een groot gemis was, zo hoorde ik her en der).

Daarnaast had de stad zelf ook wijzigingen aangebracht in de organisatie van de Gentse Feesten (dingen die dus niets met het puppetbuskersfestival hadden te maken). Sinds dit jaar begonnen de feesten op vrijdag(avond) ipv op zaterdag en eindigden ze, tien dagen later, op zondag(nacht) ipv op maandag(nacht). Het jaarlijkse vuurwerk werd losgekoppeld van 21 juli en ligt voortaan vast op de eerste zondagavond, terwijl het traditionele Bal 1900 op de Kouter voortaan vastgelegd is op de tweede zondagavond. Er waren ook wijzigingen in de verplichte sluitingsuren op de verschillende pleinen, maar dat had voor ons geen gevolgen.

Maar bon, zo gaat dat met veranderingen waaraan je niet veel kan doen: het geeft de gelegenheid om de dingen eens anders te doen.

De Gentse Feesten openen bij Sint-Jacobs traditioneel met een optreden van Walter De Buck. Deze Gentse volkszanger blies in 1969 de Gentse Feesten, die al meer dan een eeuw bestonden maar waar de ziel uit was, nieuw leven in en sindsdien opende hij elk jaar de feesten. Maar aangezien Walter De Buck net 80 is geworden, en zwaar ziek is, lijkt de kans me zeer klein te zijn dat hij volgend jaar weer op dat podium staat (hoewel het natuurlijk soms raar kan gaan in het leven), en dus wou ik er op 18 juli zeker bij zijn. En ik heb ervan genoten. Een verslagje van die avond, leest u op Gentblogt.

Op zondagnamiddag was het op de Kalandenberg een blij weerzien met een aantal gentbloggers, met enkele medewerkers van puppetbuskers en vooral, vooral met Detlev en Eva van Companhia Marimbondo. Zij waren naar Gent gekomen voor de wereldpremière van In the beginning, een heel leuk stuk over het ontstaan der mensheid. Na afloop keken we nog naar het mooie Gaspard van Cie Dyo, gingen we met een heel gezelschap bij Gwenola pannenkoeken eten en bijkletsen, deden we met Detlev en Eva (en Sven, een vriend van hen) van heerlijk avondmaal bij San en Michel, keken we bij Portus Ganda met z’n allen naar het prachtige vuurwerk op muziek van Sioen, en sloten we met onze Portugese vrienden de avond af op de Oude Beestenmarkt bij een biertje resp. bacardi (of twee). Aangezien we de laatste bus niet meer konden halen, trokken we maar huiswaarts met de benenwagen.

Maandagnamiddag stonden we alweer paraat op de Kalandenberg voor het optreden van Marimbondo (nog wat foto’s bij collega-gentblogger Max). Als mensen slechts enkele dagen in Gent zijn (ze vertrokken alweer op dinsdag), moet je ervan profiteren om hen zoveel mogelijk te zien, nietwaar. Bovendien wist ik dat dochter M. en vriend M. er ook gingen zijn (zij bezochten in mei Detlev en Eva tijdens hun vakantie in Portugal), wat altijd fijn is voor een gezellige babbel. Na de voorstelling gingen we nog een warme chocomelk e.a. drinken op het terras van Le Pain Quotidien. Veels en veels te snel was het tijd om alweer afscheid te nemen. Toch eens kijken om volgend jaar richting Portugal te trekken.
’s Avonds aten we thuis gezellig met het bijna voltallige kroost (zoon S.W. zat toen nog in Nepal) frietjes. Altijd leuk om de hele bende eens aan tafel te hebben.

Dinsdag was rustdag. Allez, rustdag voor de Gentse Feesten, want het huis had echt dringend een schoonmaakbeurt nodig.

Woensdagnamiddag trokken wederhelft E. en ik eerst naar De School van Toen voor de tentoonstelling Kleine kinderen. Grote soldaten, over de Duitse bezetting in Gent tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens ging het naar het Pand voor een bezoekje aan het het Wonderkabinet, een uiteenlopende verzameling van wonderlijke dingen door de natuur of door de mens vervaardigd. De tentoonstelling is een selectie uit de diverse universitaire museale collecties, en geïnspireerd door de curiositeitenkabinetten bij vorsten en – rijke – intelligentsia (zoals bv. Rubens) vanaf de 16de eeuw. Een echte aanrader en nog te bezoeken tijdens de eerste 3 weekends van augustus (meer info).

Tijd voor een “girl’s afternoon”: op donderdag was het de bedoeling om samen met dochter M. en dochter E. de tentoonstelling over het werk van modeontwerpster Kaat Tilley in het Augustijnenklooster te bezoeken. Daar aangekomen, bleek dat niet mogelijk te zijn omdat er die dag enkele “totaalspektakels” rond haar werk stonden geprogrammeerd: met modellen, actrices, dans, muziek enz. Aangezien we er nu toch waren, besloten we toch maar om te blijven en te gaan kijken. We betaalden de tickets en lieten ons, temidden een hele horde oudere dames, meevoeren langs de – prachtige – mode van Kaat Tilley (weliswaar vooral voor anorexiameisjes zo te zien). Achteraf gingen we op een terras op de Korenmarkt een ijsje eten, belden we ons mansvolk op om richting stad te komen, gingen we samen naar de Tokyo Sushi eten, en eindigde met een tocht langs de verschillende pleinen (waar op dat moment niet zoveel te beleven was).

Op vrijdag geen Gentse Feesten want thuis moest ook nog een en ander gebeuren (daarover meer later) en ’s avonds kwam zoon S.W. thuis na 3 weken Nepal. Veel te vertellen dus.

Zaterdagnamiddag was wederhelft E. toch van dienst bij puppetbuskers. Ik kocht dan eindelijk nieuwe schoenen (als er iets is dat ik haat, is het dat wel – en dan moet ik er binnenkort nog eens op uit om schoenen voor bij slechter weer te kopen), ging de wederhelft gezelschap houden bij de Lakenhalle (waar we nog zelfs een band van de auto moesten vervangen), kuierden naar het Sint-Baafsdorp om o.m. de – tijdelijke – nieuwe toren van Gent te bekijken, kwamen bekend volk tegen, gingen uit eten op een terras op de Vrijdagmarkt, gingen kijken naar de “koenferanse” van Pierke Pierlala (soms zeer goed, soms te langdradig – vooral de liedjesstukken tussenin) en eindigden onze avond zowaar op de Vlasmarkt! Dochter E. was daar namelijk tot 1 u. van dienst in de Kinky Star, en we gingen haar ophalen.

Ook op zondag gingen we op stap. Wederhelft E. naar het puppetbuskersfestival, ik naar de tentoonstelling Boer vindt land in het Caermersklooster (gelukkig zat ik dus binnen tijdens de felle regen- en hagelbui die over Gent trok, wederhelft E. had minder geluk). Erna deden we een terrasje aan de Hooiaard (het was inmiddels weer opgeklaard), we kwamen vrienden van vroeger tegen, gingen even naar het Bal 1900 met andere vrienden, gingen met hen samen uit eten in ons stamrestaurant Ankara, en sloten de avond af aan het Beverhoutplein (waar, tot onze grote ontgoocheling, de cava reeds op was). Om 1 u. zat dochter E. haar shift erop en kwam ze tot bij ons om samen huiswaarts te keren.

Toen waren de Gentse Feesten 2014 slecht nog geschiedenis. Het waren eens compleet andere feesten, maar ik heb er wel erg van genoten.

Advertenties

Responses

  1. Altijd leuk om lezen hoe iedereen de feesten op een andere manier beleeft 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: