Gepost door: pharailde | juli 4, 2013

Einde schooljaar

Het schooljaar is inmiddels al nagenoeg een week voorbij, maar voor de annalen wil ik hier toch even op terugkomen. Vooral omdat het een zeer atypisch einde was. Gelukkig was er facebook om me er massaal aan te herinneren dat het schooljaar ten einde was, ik zou het anders amper geweten hebben.

Hoe dat zo kwam.

Dochter M. had in deze zittijd maar twee examens te doen, waarvan ze me de goede uitslag al een tweetal weken geleden wist te melden (toen ik op een ochtend rond acht uur telefoon van haar kreeg, dacht ik zowaar in eerste instantie dat er iets was). Nog alleen haar thesis over enkele weken indienen, en in september hebben we een afgestudeerde dochter. Aangezien ze evenwel niet meer onder moeders vleugels zit, wordt dat allemaal vanop wat grotere afstand gevolgd (gelukkig bestaat er zoiets als chatten).

Zoon S.W. had wel examens maar verblijft de helft van de tijd op een ander (zijnde bij vrienden), waardoor ook hier examens eerder vanop een afstand gevolgd werden. Wat zijn resultaten betrof, was het afwachten, maar hij was op donderdag al naar Graspop vertrokken, dus was het sowieso wachten tot deze week. Een tweede zittijd was al een zekerheid, het was vooral afwachten hoeveel vakken er eventueel bijkwamen, maar echte spanning voor de resultaten was er toch ook niet (inmiddels weten we dat het er toch nog een behoorlijk aantal zijn – hij zal een tandje moeten bijsteken).

Zoon J. is een geval apart. Zijn opleiding volgt niet het gewone stramien van een schooljaar, waardoor hij pas ergens eind augustus of begin september examens heeft. Bovendien heeft hij geen grote vakantie en lopen zijn lessen in juli en augustus gewoon door. Dus ook hier zeker geen duidelijk eindeschooljaargevoel.

En dochter E. heeft omwille van omstandigheden (waarover ik hier niet verder zal uitweiden) geen examens meegedaan en zal haar jaar herbeginnen. Bovendien zit ze al geruime tijd thuis, waardoor ik ook bij haar niet echt een verschil merk tussen schooljaar en vakantie.

Nu is er sowieso al een groot verschil in sfeer tussen het einde van het schooljaar in het middelbaar (en kleuter en lager) onderwijs en het hoger, ook omdat dat meer echt datumgerelateerd is. En met drie studenten in het hoger en één in het middelbaar, was dat al duidelijk te merken. En volgend jaar zal het alweer helemaal anders zijn, met – hopelijk toch – een werkende dochter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: