Gepost door: pharailde | juni 25, 2013

Weekje Finland (5)

Tja, ik weet het, de seizoenen zijn van slag. De zomer hebben we vorige week ergens gehad, nu zijn het alweer herfstige dagen, en hier keren we zelfs nog eens naar de winter terug.
Een symfonie van sneeuw en ijs.

In Helsinki.

Toen we al dat bevroren water in en rond de stad zagen liggen, wou dochter E. het absoluut eens meemaken om daarop te lopen. We zagen op een wandeling hier en daar mensen op het ijs zitten (op een stoeltje dus wel) en hadden pas na enige tijd door dat ze met een grote handboor gaten in het ijs boorden om te kunnen vissen. Daar zagen we evenwel niet onmiddellijk een mogelijkheid om op het ijs te geraken. Aan een vijver (of baai) verderop lukte dat gemakkelijker en kon dochterlief haar eerste ijsschreden zetten. Verderop was het dan helemaal voor echt, toen we een shortcut namen naar de Finlandia Hall. Waarom rondgaan als je ook gewoon rechtdoor kan. Ik was er eerst niet helemaal gerust in (ben niet zo’n held in dergelijke dingen), maar toen ik de locals, op wandel met de honden, dezelfde weg zag nemen, was ik er al geruster op. Het bleek toch wel een fantastische ervaring te zijn.

Ook de in het ijs vastgevroren schepen maakten indruk.

In Kuopio.

Vlakbij het studentenverblijf van dochter M. in Kuopio lag een uitgestrekt stuk natuur, en vanzelfsprekend gingen we dat verkennen. Een fikse wandeling door het bos. Bemerk op de laatste foto de vele langlaufsporen.

Ook tijdens deze wandeling gingen we het “water” op. Het blijft een geweldige maar toch ook wel bevreemdende ervaring. Grappig was ook de wandelkaart temidden het “meer”. De rode pijl links (u raadt het ongetwijfeld) toont aan waar we ons bevonden, en het leek ons toch wel wijselijk om slechts een klein stukje op het meer te wandelen, we moesten immers nog het hele eind terug. Voor alle duidelijkheid, dat blauw op de kaart, is niet de zee (die ligt heel ver weg), maar het meer rond Kuopio. Bemerk ook hier de vele sporen van langlaufers, de nationale sport van de Finnen (naast lopen en schaatsen), zo had ik de indruk.

Tegen het einde van de namiddag bereikten we nog een uitkijktoren, met een prachtig uitzicht over de omgeving. Ter info: alle witte plekken in de verte, zien er tijdens de zomer blauw uit, zo heb ik me laten vertellen.

Ook in Kuopio zaten de boten vast in het ijs

De brug over het meer vlakbij het hotel (rechts op bovenstaande kaart, in de buurt van het schiereiland ten noorden van de lange rode pijl), waarop een volledige schaatspiste was aangelegd. Toen de mannen op een namiddag die kant van het meer verkenden, zagen ze zowaar auto’s op het ijs rijden. De dooi was op dat moment nog lang niet aan de orde. Hoewel, een week later was er al een groot verschil, naar verluidt.

IMG_0311

Als toemaatje enkele beelden van heel bijzonder straatmeubilair in Finland

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: