Gepost door: pharailde | mei 22, 2013

Weekje Finland (4)

Als ik zo de foto’s van onze reis opnieuw bekijk, hebben we blijkbaar toch een aantal kerken en kapellen gezien (en gefotografeerd). Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat er zowel protestantse als orthodoxe kerken zijn. Ik heb ze hier maar bijeen gezet, en moet toegeven dat er toch enkele speciale bij waren.

De kathedraal van Helsinki ofte de Tuomiokirkko (door ons ook wel de suikertaart genoemd). We gingen er wel binnen, maar vergaten foto’s te nemen. Een heel sober interieur trouwens, wat niet verwonderlijk is voor protestantse kerken. Wat er mij ineens doet aan denken: toen we ze wilden bezoeken, moesten we nog een half uurtje wachten omdat er een doopplechtigheid was. Ondertussen genoten we op de trappen van de kathedraal van de rust (we hadden al heel wat afgestapt die dag), en vooral van het zonnetje, en ook van het uitzicht (met achter de huizen de aanlegplaats van ferryboten, waarvan we de schoorsteen nog zagen uitsteken boven de huizen – het blijven toch ongelooflijke gevaartes, die ferryboten).

IMG_3212

De – orthodoxe – Uspenski-kathedraal. Daar gingen we niet binnen, om de eenvoudige reden dat de deuren gesloten waren.

De Vanhakirkko (links), de Johanneksenkirkko (midden) en een onbekende orthodoxe kerk, ergens onderweg naar het Sibeliusmonument. Nergens binnen geweest.

Per toeval (allez, toevallig gezien in de reisgidsen) ontdekten we in Helsinki ook enkele merkwaardige kapellen.
Vooreerst zagen we de Kampin Hiljentymiskappeli (The Kamppi Chapel of Silence), gelegen in het midden van een winkelgebied, dichtbij het Centraal Station. Het is een imposant bouwwerk, nagenoeg volledig opgetrokken in hout en binnenin word je er inderdaad stil van. De buitenkant doet mij een beetje aan een boot denken. De kapel, ontworpen door het architectenbureau K2S Oy, is zeer recent: pas afgewerkt in mei 2012. Zoals gebruikelijk geven de foto’s maar een fractie van de realiteit weer.

En dan was er nog de Temppelinaukion kirkko, een kerk die ingebed ligt in een kleine heuvel en uit de rotsen werd gehouwen. Ze werd ontworpen door Timo en Tuomo Suomalainen en is gebouwd in 1969. Dommeriken als we zijn, hebben we er niet eens aan gedacht om de buitenkant te fotograferen. Binnenin trekt onder meer het grote, koperen plafond de aandacht.
Volgens de brochure is het een toeristische attractie, en staat de kerk ook bekend om de vele concerten die er gegeven worden. Toen wij er waren, was een mannenkoor (van toch wel een kleine 100 man) bezig met de voorbereidingen voor een concert of een klankopname. En met wat geduld konden we ze toch nog even beluisteren: toch wel imposant, zo’n mannenkoor.

Toen we het stadsplan van Kuopio bekeken, zagen we dat op nauwelijks enkele blokken van elkaar (Kuopio is redelijk recent en kreeg pas de titel van stad aan het eind van de 18de eeuw, als ik me het goed herinner, waarbij de straten aangelegd zijn in een dambordpatroon) twee kathedralen gelegen zijn. Ah ja, Kuopio is een provinciehoofdplaats en dus is er een protestantse kathedraal, en een orthodoxe. Opmerkelijk is dan weer wel dat beide kathedralen niet veel groter zijn dan een bescheiden parochiekerk.

Er is dus de Kirkko of The Cathedral (vraag me niet naar de patroonheilige van die kerk, ik vergat het er plaatse na te kijken), door ons al vlug omgedoopt tot de “nougatkerk”. Het interieur getuigt opnieuw van een grote – protestantse – soberheid.

Een klein beetje verder, zagen we dan de Pyhän Nikolaoksen katedraali, zijnde de Sint-Nikolaaskathedraal. Ook daar konden we niet binnen aangezien ze op slot was. Het is een bakstenen kerk, die achteraf gepleisterd werd en rood geschilderd, en … daarop werden witte lijnen geschilderd om een … baksteenpatroon te bekomen! Hoe komen ze erop!

Advertenties

Responses

  1. Sorry, vond het even grappig: architectenbureau K2S Oy, Die Oy is de Finse vertaling van Ltd 😉 Maar Oy klinkt toch een heel pak leuker ^^
    Timo en Tuomo Suomalainen => Suomalainen betekent gewoon: Fins 🙂

    Mooie foto’s. Ik zal dus dringend eens zelf naar Finland moeten trekken, want ik heb de helft zelfs niet gezien 😀

  2. Lijkt me na het lezen van de vier verslagen toch ook wel de moeite om het hoge noorden op te zoeken, alleen al voor de Jugendstil (ben ik verzot op).

  3. Heel mooie reportage Veerle. Heb al zin om meteen te vertrekken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: