Gepost door: pharailde | augustus 31, 2011

Vakantiefoto’s Guédelon

Op maandag 1 augustus reden we naar Guédelon. Het lag slechts een kleine 50 km van ons vakantieadres, en ik had de kinderen gevraagd of ze interesse hadden. Blijkbaar hadden ze allebei daarover gehoord in de lessen geschiedenis, en waren ze ten zeerste geïnteresseerd. Het bleek één van de hoogtepunten van de vakantie te worden.

Want Guédelon is vreemds: het is een middeleeuws kasteel (en zo zijn er wel meerdere te vinden in Frankrijk), maar ze zijn het nog aan het bouwen. Jawel, u leest het goed: op die plek wordt een nieuw middeleeuws kasteel gebouwd, volgens de gangbare plannen van de eerste helft van de 13de eeuw.


Het bouwproces zelf verloopt ook volledig met de methodes en gereedschappen uit die tijd. Elk seizoen (van april tot oktober) is daar een ploeg medewerkers aanwezig, terwijl ook beroep gedaan wordt op vrijwilligers. Rond de bouwwerf staan verschillende ateliers, zoals de smid, de timmerman, de steenhouwer, … waar gezorgd wordt voor de nodige gereedschappen (die ook grotendeels ter plaatse worden gemaakt of hersteld) en waar het nodige bouwmateriaal wordt klaar gemaakt (bouwstenen, balken, hengsels, sloten, enz.

De enige toegeving zijn de veiligheidsmaatregelen (veiligheidsschoenen, helmen, afsluitingen, e.d.) die 21ste-eeuws zijn.
De bouw startte in 1998 en ze voorzien de voltooiing in 2022, zo’n 25 jaar later.

U leest er hier alles over. Ik heb mijn ogen uit gekeken en foto’s genomen. Veel foto’s, u bent gewaarschuwd.

Moderne middeleeuwen, mét fototoestel (hopelijk komt de man niet op de brandstapel terecht voor tovenarij)

Van daken, gewelven en gebinten

Toilet (jawel), keuken (’t is eens iets anders om op te koken), haard in de grote zaal (’t is daar precies ook nog niet af)

Van steenhouwers, ‘ingenieurs’ en schrijnwerkers

Een schoon pannendakske

Tot ’s avonds laat stenen naar omhoog hijsen

Plaatselijke beestenboel

Van draken en (kasteel)monsters

Nog een laatste blik, in de avondzon, en deze fantastische ervaring is ook al weer herinnering

Advertenties

Responses

 1. Interessant zeg. Wij hadden het laatst er nog over (lees : moose wil daar ook eens naartoe). Wil dat zeggen dat ze vroeger ook 25 jaar deden over een soortgelijk kasteel?

  • Uiteraard niet.
   Guedelon wordt gefinancieerd door sponsors en met giften en gebouwd door vrijwilligers.
   In de middeleeuwen werden burchten of kastelen volledig betaald door de ‘eigenaars’ en werd daar aan gewerkt door voltijdse professionals met hun knechten en hopen dagarbeiders.

   hoe lang het precies duurde is nauurlijk afhankelijk van de locatie, omstandigheden, finaniële situatie van de bouwheer en zo verder.

   Een klein kasteeltje zoals guédelon zal wel in een jaar tot twee jaar gebouwd geweest zijn. Een mottekasteel bijvoorbeeld, stond in een week recht, maar is ook veel primitiever natuurlijk 🙂

 2. […] onze uitgebreide uitstap naar Guédelon, deden we het op dinsdagochtend rustig aan – het was tenslotte vakantie – en genoten we […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: