Gepost door: pharailde | mei 30, 2011

Kras

In de esdoorn achter onze tuin huist al jaar na jaar een koppel eksters. Reeds van in januari zien we ze druk in de weer met twijgen en ander materiaal om hun nest weer gebruiksklaar te maken. Dat duurt doorgaans ettelijke weken. Het vervolg van het nestgebeuren zien we niet meer door de vorderende lente waardoor het nest aan het oog onttrokken wordt door het dichte gebladerte (en zelf met webcams aan de slag gaan, dat zie ik nu toch ook niet zitten). Verder heb ik ook geen verstand van het broedgedoe bij eksters (wanneer eieren, hoeveel, wanneer komen de jongen uit het ei, wanneer verlaten ze het nest, enz.) en de interesse is nu ook weer niet groot genoeg om dat allemaal op tinternet te gaan opzoeken (en o ja, ook, een dag heeft naar het schijnt ook maar 24 uren).

Maar weer naar de eksters nu. Ik vermoed dat er de laatste tijd toch iets veranderd is met de jongen want de ouders zijn tegenwoordig behoorlijk kwaad. We worden heelder dagen getrakteerd op een krasconcert en ze zijn dikwijls heel onrustig. Ik heb ook de indruk dat ze het vooral gemunt hebben op ons zwart vierpotig monsterke, veel minder op de drie andere katten. Raspoetin moet zich maar op het terras vertonen of de eksters beginnen eraan: krassen (liefst van in de boom het dichtst bij, of van op de muur) en laag overvliegen. Ook al ligt ze gewoon rond te kijken, of loopt ze rond. Bovendien toont ze geen enkele interesse in die eksters, of zelfs in het nest (dat is trouwens veel te hoog voor haar, ze geraakt vanzeleven niet in die boom, laat staan in de top).
Of zou het feit dat we de laatste weken ’s ochtends af en toe een dood vogeljong op het terras vonden (vraag me niet van welke vogelsoort maar ze waren niet echt klein) er iets mee te maken hebben? Toevallig was dat telkens na een nacht dat Raspoetin buiten was.

(en een foto nemen van de boze ekster lukt ook niet: telkens ik met het fototoestel buiten kom, verstoppen ze zich en wordt het stil)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: