Gepost door: pharailde | augustus 20, 2010

Een dagje londeren

Ik vind dat een bijzonder vreemd gevoel: je staat ’s ochtends op (weliswaar voor dag en dauw), en als je vele uren later weer in je eigen nest kruipt en nog eens de dag overloopt, kom je tot de vaststelling dat je gewoonweg even in Londen geweest bent. Dat je een 600 km gereisd hebt, heen en terug. Lekker comfortabel in een zetel, tijdens het lezen van meer dan een halve Agathie Christie (een mens moet zijn lectuur toch aanpassen nietwaar – en Stieg Larsson was wat te zwaar (het boek zelf dus, niet de inhoud) om een hele dag mee te zeulen).
Aan mijn benen en voeten heb ik dat dagje wel gevoeld, amai. Om te beginnen waren er de verschillende metrostations met de honderden trappen, en neen, het waren niet overal roltrappen. ’s Ochtends begonnen we dan met de toerist uit te hangen en hét uithangbord van Londen te bezoeken: de Tower. Ook goed voor heel wat stapwerk. Want het complex was wat groter dan ik in gedachten had. Ik dacht immers altijd dat de Tower enkel uit dat middenblok bestond, de zgn. White Tower. Niet dus.

Want hoewel ik toch al enkele keren in Londen ben geweest, de Tower had ik nog nooit gezien, laat staan bezocht. Maar nu heb ik ze dan toch eindelijk gezien, de raven, één van mijn lievelingsvogels. De kroonjuwelen, die hebben we niet gezien. Ten eerste interesseren die ons niet echt, en ten tweede hadden we geen zin om aan te schuiven. Er stond immers een queue van enkele tientallen meters, of misschien zelfs nog een eind langer (ben slecht in afstanden schatten, en mijn specialist ter zake was niet mee), in ieder geval, veel te lang naar ons gedacht. Oh, en nog dit: we hebben op school altijd geleerd dat de wachters van de Tower ‘Beefeaters’ werden genoemd, maar volgens wat ik ergens gelezen heb (weet niet meer waar), zou je dat niet meer mogen zeggen. Want dat geeft de indruk dat zij alleen maar biefstuk eten (en andere mensen dan weer niet), en dat klopt niet. Tegenwoordig moet je spreken over de Yeoman Warders. Er zijn geen zekerheden meer in het leven.

Hoe dan ook, het was een leuk bezoek, en het kriebelt zelfs om ooit nog eens terug te keren, want we hebben zelfs lang niet alles bezocht. Maar we kregen honger, en wilden ook nog wel andere dingen doen. Zoals shoppen bv. In Oxford Street. Denk bij shoppen vooral niet aan kleren maar eerder aan boeken en cd’s en dvd’s. Op zoek naar dingen die je hier veel moeilijker kan krijgen (en daar helaas ook uitverkocht bleken, zoals dochterlief te horen kreeg toen we navraag deden voor een of andere cd). Heb ook mijn ogen uitgekeken in die HMV’s, amai. Zo’n assortiment, daarbij vergeleken is de cd- en dvd-afdeling van Fnac maar een buurtwinkeltje. En aangezien Oxford Street toch ietske groter is dan de Veldstraat, hadden we ook hier heel wat afstand in de benen.
Na het shoppen wilden we ook nog wat andere Londense bezienswaardigheden zien, zoals het House of Parliaments en de St. Stephan’s Tower, beter bekend onder zijn bijnaam, de Big Ben, of ook Buckingham Palace, of Trafalgar Square. Toen we echter bij Big Ben toekwamen, bleek dat de bobijn bij dochterlief helemaal op was. Toen besloten we maar om ons laatste uurtje Londen te besteden om iets te gaan eten en drinken. Het moest toch nog een beetje plezant blijven en we hebben nu zelf gemerkt hoe vlot je tegenwoordig in Londen geraakt (en je moet er niet altijd om half vijf voor uit je bed).
Dochter E. wist me in elk geval te vertellen dat ze een leuke dag had, dat Londen haar heel erg beviel en dat ze er zeker eens wil terugkeren, maar dan liefst wat langer.


(Dochterlief in de Tower, en jawel, zij bediende het fototoestel)

Advertenties

Responses

  1. london is al van mijn studies geleden en ik zou er dus dringend eens moeten gaan als de zon schijnt blijkbaar 😉

  2. Net als Jero al van de studententijd geleden en krijg heimwee als ik dit lees! Nog geen enkel van die toeristische dingen gezien op de weken die ik er al gespendeerd heb, maar als ik jouw verslag van bv The Tower lees krijg ik wel zin om dat ook eens allemaal te doen. En die HMV megastore, die herinner ik me nog glashelder ;-))


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: