Gepost door: pharailde | januari 3, 2010

Noorse avonturen – deel 7

Na ons middagmaal trokken we op zoek naar de bushalte voor de juiste bus naar Fantoft, een vijftal km ten zuiden van het stadscentrum, voor een bezoekje aan een van de typische Noorse stavkirke. Het was wel even zoeken vooraleer we de kerk vonden. Aan de bushalte zagen we nog netjes een wegwijzer, maar enige tijd later kwamen we aan een bosrijker stuk en van wegwijzers was geen sprake meer. Gelukkig was op een of ander terrein een tuinman bezig die ons op het juiste spoor bracht. Correcte en voldoende bewegwijzering, het blijft toch altijd en overal een heikel punt.

De stavkirke in Fantoft was oorspronkelijk gebouwd in Fortun, rond 1150. In de 19de eeuw werd deze kerk, zoals zovele, met afbraak bedreigd. Ze werd gelukkig opgekocht, gedemonteerd en overgebracht naar Fantoft. Toen ikzelf in 1981 op reis was in Bergen, kon ik de oorspronkelijke kerk nog bewonderen, maar vorige zomer was dat helaas niet meer het geval. Op 6 augustus 1992 viel ze immers volledig ten prooi aan de vlammen door brandstichting (de black-metalmuzikant Varg Vikernes werd in verdenking gesteld maar niet veroordeeld). De kerk werd, in zijn oorspronkelijke vorm, volledig heropgebouwd. Als je er rondloopt, vergeet je door het vakmanschap en de pracht van al het houtwerk al heel snel dat je eigenlijk naar een kopie kijkt.

Advertenties

Responses

  1. Haha, dat bijwerken van oude verhalen, dàt kennen we.

  2. Wij zijn daar ook al geweest, mooi hè 🙂

  3. […] avonturen – deel 8 We hadden uitgebreid de stavkirke van Fantoft bewonderd en genoten van het zonnetje (daar liepen we te zweten met onze regenjassen en paraplu), […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: