Gepost door: pharailde | juni 4, 2009

De zee klotst voort …

Wandelen langs de waterlijn op je blote voeten, broek hoog genoeg opgerold tegen onverwacht hogere golven, haren in de wind, … het blijft een van de hoogtepunten van een verblijf aan zee.
(de helikopter die we verderop op het strand zagen staan en vervolgens wegvliegen, voor – zoals achteraf bleek – een dertienjarige drenkeling, doet je wel koude rillingen krijgen)

De regelmatige wandelingen naar het westerstaketsel vormen een vast ritueel van ons verblijf in Oostende. Op het eind ervan (als je een plekje tussen het bos vislijnen kan bemachtigen) waan je je op een schip temidden de zee.

Zee 3

Onmisbaar voorwerp tijdens onze vakanties aan zee is de verrekijker. Het appartement bevindt zich tussen het Casino en het Zeeliedenmonument, met schitterend zicht op het staketsel. Sinds jaar en dag vinden we er plezier in om de (ferry)schepen die in en uit varen gade te slaan en de naam ervan te lezen: de Primrose, de Larkspur, de Gardenia, de Eurovoyager, de Oleander, de Ipswich Way, de Ostend Way, enz. zijn ons inmiddels zeer vertrouwd geworden (en na enkele dagen hebben we de verrekijker soms niet meer nodig: de vorm van het schip zegt ons genoeg).
Vorig weekend kregen ze het gezelschap van o.m. de Mercedes, de Jantje, de Artemis, de Gallant, de Nele, de Antigua en de Oosterschelde. Geen ferryschepen, neen, maar twee- en driemasters die uitzonderlijk aanwezig waren voor Oostende voor Anker. Ze voeren af en aan met passagiers, maar wij hebben ons niet laten verleiden: tussen € 20 en 30 (afhankelijk van het schip) per persoon voor anderhalf a twee uren varen (waarvan dan nog een goed deel in beslag genomen door afvaren en aanmeren) vonden we toch wat veel. Ik moet eigenlijk ook toegeven dat de meeste van die schepen minder impressionant waren dan ik dacht, zeker met opgerolde zeilen (ik geef toe, ik zat te veel met beelden van schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie of de oorlogsschepen van de Britse marine in mijn hoofd), maar als ze zo met volle zeilen richting haven voeren, moest ik mijn mening herzien: behoorlijk indrukwekkend!

DSC_0461
De Mercedes

DSC_0472

Aan de zee moet je niet zijn om uit te slapen: we slapen met het raam open om de zee te horen, maar dan word je gewekt door: mannen die om half zeven op het voetpad staan te kletsen, een groep jongeren die in de loop van de ochtend dit stuk dijk uitkozen om te pauzeren en iets te eten en te drinken (begrijp me niet verkeerd, daar is niets verkeerd mee hoor, alleen was ik wakker), andere jongeren die om vijf uur ’s ochtends naar het strand wilden en daarvoor over de hekken van de werken (jawel, ik had het weer getroffen: werkzaamheden, net op het stuk waar wij zitten, gelukkig was het lang weekend) moesten klauteren (en een lawaai dat dat maakt, als daar iets tegen botst), waarbij stilletjes praten volstrekt niet in hun woordenboek stond, een koelwagen die blijft draaien tijdens het leveren in het restaurant naast de deur, …

Op een unieke manier naar de laatste finaleavond van de Koningin Elisabethwedstrijd geluisterd en gekeken: met het ruisen van de zee op de achtergrond en een prachtige zonsondergang in zee (en niet achter een band wolken zoals gewoonlijk). Later op de avond konden we genieten van de zilveren maneschijn op het wateroppervlak.

DSC_0406

Voor de rest heb ik wat geëxperimenteerd met mijn fototoestel, en tussendoor redelijk wat gelezen. Aangezien we maar met een half gezin en voor een beperkte periode op schok waren, heb ik mezelf de luxe gepermitteerd om niet te koken en telkens uit eten te gaan.

Tijdens het weekend schoot er mij vanalles door het hoofd dat ik wou opschrijven en dat ik nu vergeten ben, en gegarandeerd, nadat ik op publish geduwd heb, zal er mij opnieuw vanalles te binnen schieten dat ik nog wou onthouden. Maar zo gaat dat nu eenmaal.

(En zou het eigenlijk opvallen dat ik lichtelijk dol ben op de zee?)

Advertenties

Responses

  1. Nogal, ja, maar dat geeft niet, want ik ben ook zot van de zee! Al kom ik er niet zo vaak als ik zou willen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: