Gepost door: pharailde | maart 7, 2009

Het ondenkbare

Dit nieuws is natuurlijk wel al enkele dagen oud, maar soit, ik kom zo dikwijls een beetje achterop. Het blijft me logischerwijs wel sterk bezighouden: de instorting van het Stadsarchief Keulen vorige dinsdag.

Het afgelopen jaar ben ik redelijk van nabij betrokken geweest bij het opmaken van calamiteitenplannen, waarbij je voortdurend bezig bent met het overlopen van alle mogelijke risico’s en hoe je die kan voorkomen. Om dan geconfronteerd te worden met het meest ondenkbare: de hele boel stort als een kaartenhuisje in elkaar, om redenen waarop je geen vat hebt. Gelukkig was men alert genoeg om iedereen op tijd naar buiten te sturen, maar in de belendende ingestorte panden zouden toch twee slachtoffers te betreuren vallen.

En dan denk je automatisch aan je eigen instelling en situatie. En je kan je niet voorstellen wat dat inhoudt, denk ik. Je hebt bv. letterlijk geen werkplek meer. En dan sta je voor die berg puin waaronder en waartussen de neerslag van de geschiedenis van eeuwen vernietigd of op zijn minst beschadigd is, net als al het werk dat jij en je collega’s al de afgelopen jaren verzet hebben. En dan jeuken je handen wellicht om aan de slag te gaan – als je al mag natuurlijk – om die berg puin heel voorzichtig, zoals op een archeologische site, brokje per steentje te verwijderen om de kostbare schatten bloot te leggen en op een veilige plek onder te brengen en hopen dat misschien nog iets te redden valt.

Brrr. Ik mag er niet aan denken.
En o ironie van het lot: hadden we uitgerekend dinsdag een bijeenkomst om met een aantal betrokkenen van gedachten te wisselen over de toekomstvisie van onze instelling.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: