Gepost door: pharailde | februari 21, 2009

Rare dinges

Stel: je krijgt een opdracht om in een tekst van verschillende auteurs (aangeleverd in Word) de bibliografie en de voetnoten te fatsoeneren en eenvormig te maken.
Om gemakkelijker te werken, zet je alle voetnoten om naar eindnoten, zodat je ze allemaal onder elkaar hebt.
Je bekijkt het geheel, je verbetert, je zoekt op, je vult aan, je vervangt komma’s door punten en punten door komma’s, je zet titels tussen aanhalingstekens om in cursief en je zet titels in cursief om in titels tussen aanhalingstekens (jazeker, het is prutswerk).
Je maakt voor alle zekerheid gebruik van de functie ‘wijzigingen bijhouden’, zodat je te allen tijde gemakkelijk terugvindt wat je precies verandert hebt.

Je begint aan de tweede ronde nalezen, want je scherm stond vol met streepjes en puntjes en codes (inherent aan de gebruikte functie), maar dan zie je niet goed meer of er nu een punt staat of een komma. Bovendien heb je zodanig veel zaken tegelijk te controleren dat er al eens een punt of komma of spatie of cursief aan je aandacht ontsnapt. Je schakelt de functie ‘wijzigingen bijhouden’ uit en geeft de nieuwe versie van het document ook een nieuwe naam.
Je ziet een titel die niet cursief staat en je past het aan.
Zoveel titels verder, opnieuw. Je past het aan en je geeft jezelf een vermaning dat je je werk niet goed genoeg gedaan hebt.
Nog zoveel titels verder, zelfde scenario.
En dan nog een.
En nog een.
Je bent nu toch verbaasd en nieuwsgierig. Zo slordig heb je nu toch ook niet gewerkt. Je gaat op zoek in de vorige versie, en wat zie je? Al die gewraakte titels staan daar netjes cursief, zoals het hoort.
Bij het omzetten naar de nieuwe versie heeft een of ander programmaspook – ogenschijnlijk willekeurig – titels omgezet naar niet cursief.
De tijd dringt en het is eenvoudiger om alles manueel aan te passen dan uren te steken in het uitpluizen van de oorzaak. Bovendien heb ik daar toch niet veel kaas van gegeten.

Je doorloopt het hele document, je zet alles weer om naar voetnoten, je geeft het document een nieuwe naam, je controleert een laatste keer want het moet nu echt wel doorgestuurd worden, en wat zie je?
Lap dus, weer van hetzelfde.

Wreed frustrerend, dat kan ik je verzekeren.

Advertenties

Responses

  1. Lang leve de typmachien

  2. Zegt de man die zijn brood verdient met computerdinges en al.

  3. Waarom heb ik nu plots vreemde herinneringen aan thesissen?

  4. In zulke gevallen pas ik mij aan de tekstverwerker aan. Geen cursief dan maar. Inderdaad wegens te wreed frustrerend.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: