Gepost door: pharailde | juni 9, 2008

Zonnige zondagen

Zalig weekend achter de rug.
Zaterdagavond genoten van het bezoek van J. en L., die we al veel te lang niet gezien hebben (en ik heb het mezelf relatief gemakkelijk gemaakt voor het eten, had geen zin om een hele dag in de keuken te staan: geitenkaasjes met wat sla en mango en meloen, scampi diabolo met allerlei groenten en pasta en/of brood, ijs).
Zondag onszelf nog eens getrakteerd op een lekker luie zondag en genoten van vaderdag, het mooie weer en het vertoeven op ons terras. Ondertussen wel de keuken opgeruimd van de avond ervoor, een aantal machines was gedraaid en gewerkt aan een artikel voor Het Project. Maar zo allemaal op het gemak, zonder opjagen.
’s Avonds kwamen mijn ouders eten, maar ook zonder veel spel van te maken, gewoon mee aanschuiven aan tafel. Gezellig.
We hebben de dag afgesloten met een aflevering van Maigret, gespeeld door Bruno Cremer. Schitterende verfilmingen van de boeken van Georges Simenon. Over het algemeen een wat deprimerende sfeer (typisch voor Simenon) maar wel zeer goed. Een echte aanrader. Een nadeel: veel te laat in ons bed en veel te vroeg maandagochtend.

Wat er mij doet aan denken: ik moet hier toch ook nog een van de hoogtepunten van vorig weekend kwijt. Naast het bijzonder aangename bezoek van S. en H. op zaterdagavond (met barbecue), die we ook al veel te lang niet meer gezien hadden, waren we op zondagnamiddag ingeschreven voor een rondleiding in de Sint-Baafsabdij, een van de populairste Gentse monumenten. Helaas heeft de stad deze ruïnes al enkele jaren geleden gesloten, maar sinds vorig jaar wordt de abdij op zondag opengehouden door gemotiveerde buurtbewoners, een uniek initiatief. De Vriendenkring van het Stadsarchief Gent, het GOF, strikte vorige zondag voor een speciale rondleiding niemand minder dan Marie-Christine Laleman, hoofd van de Dienst Stadsarcheologie in Gent. En ik moet zeggen, het was genieten omdat je door de gedetailleerde uitleg zoveel meer te weten komt (ook al was het naar het einde toe, bijna 2,5 uur, toch wel vermoeiend).
Zo leerde ik dat de nog bewaarde muur, die vroeger de scheiding vormde tussen de verdwenen kerk en het klooster, zelfs de oudst bewaarde muur van Gent is (10de – 11de eeuw, als ik het goed onthouden heb). En dat je dikwijls niet stilstaat bij voor de hand liggende zaken, zoals het feit dat veel bouwmateriaal van vroegere tijden gerecupereerd en gerecycleerd werd, en dat de gebruikte materialen, bv. stenen, volledig verbruikt werden, ook de stukken afval van gekapte stenen. Die werden in de 11de eeuw voor de stabiliteit van de muur echter in visgraatmotief gemetseld i.p.v. gewoon plat. En ik die dacht dat dat fantasietjes waren van de bouwers (silly me, of course, want die muren werden ook toen gepleisterd, dus waren die ‘fantasietjes’ niet zichtbaar en dus nutteloos).

Advertenties

Responses

  1. Driemaaldruk en maar één blog om het allemaal in te krijgen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: